Снимка: БулфотоИдентични храни и напитки в България са с по-лошо качество и по-скъпи, отколкото на Запад, съобщи

...
Снимка: БулфотоИдентични храни и напитки в България са с по-лошо качество и по-скъпи, отколкото на Запад, съобщи
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Храните в България са по-скъпи и с по-лошо качество, отколкото на Запад

Снимка: Булфото

Идентични  храни  и  питиета  в  България  са с по-лошо качество и по-скъпи, в сравнение с на  Запад , заяви министърът на земеделието  Румен Порожанов , цитирайки най-новите проучвания, осъществени от Агенцията по сигурност на  храни те, написа dunavmost.com.

По думите му, по сигнали от фенове било открито, че едно и също приспособено бебешко мляко у нас се продава с 40% по-скъпо, в сравнение с в Лондон.

Изследванията включват 53  храни телни продукта от 11 групи  храни . Сравнявани са артикули, продавани у нас, в Германия, Австрия, Италия и Чехия, направени са 106 проби сред 21 февруари и 20 април. Резултатите демонстрират, че идентични артикули на нашия и  запад ноевропейския  пазар  показа над 20% разлики в етикетите и над 40% по-високи цени при нас, сподели Порожанов.

При 40 продукта има идентична информация на етикетите, само че при 13, или 25%, има разлики в състава и  храни телната стойност. Сред тях са мляко за дребни деца, моцарела. При безалкохолни  питиета  със наличие на портокал на една и съща компания да вземем за пример, най-ниско е наличието на плод у нас, както и в Унгария – 5%, до момента в който в Италия е 12%. В половината страни напитката се прави със захар, а в другите, включително у нас – със сурогат. Различия има и при сладкарските, тестените, шоколадовите артикули, зеленчуковия бульон.

При 22 продукта, или 42%, цените у нас са по-високи, демонстрира още инспекцията, сподели Порожанов, като посочи, че приказва за чисти цени, абстрахирайки се от Данък добавена стойност. Най-фрапиращият случай е паста, която у нас е със 166% по-скъпа в сравнение с в Италия. При детските  храни  пюре от зеленчуци в Германия е с над 40% по-евтино, в сравнение с в  България . Той означи, че еврокомисарят по правораздаване Вера Юрова в началото не е приела казуса като много сериозен, само че към този момент е трансформирала позицията си. Има препоръчани промени в три наставления, свързани с потребителите, и от през днешния ден стартират работните срещи в Брюксел, регистрира министърът.

Още през днешния ден министър Порожанов ще се срещне с представители на огромните търговски вериги у нас, с цел да разиска резултатите от проучванията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР